tirsdag 10. november 2009

Det moderne prosjektet

Det moderne prosjektet blir brukt som en slags betegnelse på epoken eller den generelle prossesen som har foregått i vesten over de siste 400 årene. Det er både samfunnsutviklingen og måten man tenker på. Frihet, fornuft og framsktitt et tre viktige stikkord.Grunntankene til denne utviklingen startet med filosofen Francais Bacon, som sa at "kunnskap er makt".Vi kan jo se den dag i dag at vi legger vekt på et høyt utdannet og kunnskaprikt samfunn med stor ytringsfrihet. Vi vil at det individuelle menneske skal folde seg ut mest mulig. Vi hungrer også etter å bevise sannheten vitenskapelig. Vi vil avsløre sannheten bak alt bokstavelig talt. På den måten tror man på at vi vil gjøre framskritt og utvikle samfunnet videre.

onsdag 21. oktober 2009


Til skrekk og gru!

Barokken oppstod i Italia på slutten av 1500-tallet. Epoken varte fra 1600-1700. Ene konger for stor makt, solkongen, kongen av Danmark osv. Ordet kommer muligens fra italiensk barocco(merkelig) eller fra spansk barrueco (ujevn perle).
Gudstroen var sterk, men vitenskapen kommer inn litt etter litt. Men man brant fortsatt ”hekser” på bålet. Det handlet mye om dramatikk og detaljer, ornamentering og oldsomme kontraster.

Til og med den dag i dag er det noe som tiltrekker oss ved det groteske og voldsomme. De fleste er glad i å se på skrekkfilmer samme hvor skremt vi blir, det blir en slags skrekkblandet fryd. Det er ikke det at vi synes det er bra at noen blir kuttet opp i to, men vi ser en slags underholding spenning i det. Det samme tror jeg de følte i barokken. Ved å overdrive og dra den helt ut for man virkelig utrykket følelsene og lidelsene sine. Det blir en slags terapi.
Mange gutter spiller voldelige dataspill, jeg tror det kommer mye av å få ut aggresjon og frustrasjon. Det kan faktisk hjelpe på mange måter. Jeg tror alltid mennesket har synes det var er spennende og utforske eller skape det ekstreme. Det handler om å sprenge grenser. Katastrofe filmer er jo noe som har blitt veldig populært i det siste, nettopp fordi verden er i fare for det. Det gir oss en skrekk og gru følelse samt at det er en tankevekker.
Vi er jo ikke sadister alle sammen, men det er noe ved det mørke og grusomme som tiltrekker oss. Til alle tider har det skjedd fæle ting i verden. Både i barokken og den dag i dag. Spedbarn dør, folk blir drept, krig, ja vi kunne ramset opp i en evighet! Jeg tror rett og slett å utrykke det groteske og morbide ved hjelp av kunst, film og bilder etc. hjelper det oss å bearbeide ting.
Mennesket har en stor fantasi og det å forestille seg og fantasere. Det vi ikke kan føle, se eller ta på er det skumleste som finnes, men vi er så nysgjerrige at vi bare MÅ finne ut hva som skjuler seg! Den er nå bare slik vi mennesker er.

onsdag 7. oktober 2009

Renessansen


Renessanse i seg selv betyr "gjennfødelse" og det er det denne epoken handler om. Middeladeren mister taket og vi starter på det vi kaller den moderne tid.

Renessansen startet var ca fra 1500-1600 tallet. Her ble antikkens verdier gjenfødt. Både i kulturen, kunsten og verdiene. Enkelt mennesket ble satt i sentrum og liberalisme, individalisme og demokrati var viktige stikkord. Kirken fikk en svakere posisjon enn før for nå var det egne tanker som gjalt. I knusten ble det viktig og utrykke følelser og realitet. Nakenhet ble satt i fokus. Det ble mye mere harmoni og blalanse enn de tidligere stive middealder bildene. Noen av de mest sentrale kunstnerene i renessansen var universal talentet Leonardo da Vinci, biledhuggeren Michelangelo og maleren og arkitekten Rafael. På hver sin måte utrykkte de seg stort innen for denne perioden. En av da Vincis største verk var "idealmannen" som virkelig satte mennesket i fokus. Michelangelo laget det sikstenske kapell i Roma og Rafael malte blandt annet den atenske skolen og nattverdenen.

I Renesanssen ble altså humanisme svært viktig og humanisme er jo noe vi setter høyt i vår del av hverden den dag i dag.

mandag 21. september 2009

Sagaen og Tristan og Isolde

Sagaen om Tristan og Isolde bygger på en fransk versroman fra mellom 1160-1170 e.kr. Det er tidenest mest kjente kjærlighets historie om forbudt kjærlighet. Mange nyere kjærlighets historier som Romeo og Julie er inspirert av den. Vi kan si det er den mest kjente kjærlighethistorien i den europeiske litteraturen noensinne. På norsk fikk den navnet Tristram og Isond.

På 1200-tallet i Norge snakket de fleste krike og klostersamfunnet latinsk. Men i år 1226, da Norge under Håkon Håkonsson begynte det å bli særdeles stor interesse for kultur. Norge fikk mye innflytelse fra fra England of Frankrike.Kongen selv var en av de største drivkraftene for å få Norge mere internasjonalt. Da han giftet seg med dronning Margrethe fikk han romanen sendt fra det engelske kongehus i bryllupsgave. Så ble boken oversatt til norsk, og vi kan si det er den første norske romanen.


Senere utgivelser:

- I Frankrike, 1100 e.kr ble det gitt ut to ulike versjoner. En fra Beroul og fra Thomas.

- Videre på 1800-tallet var det fortsatt stor interesse for fortellingene. De ble til og med laget dikt og vers av den.

- I1902 rekonstruerte Joseph Bedier fortellingen.

- I 2001 ble sagen skrevet om til nynorsk av Per Thomas Andersen

Kilder
"Tristram og Isonde" (25.05.03)Aftenposten

onsdag 2. september 2009

Håvamål


Håvamål er en samling av mange dikt og bruddstykker av dikt. Vi finner dem i "Den eldre Edda". Håvamål er "Den høyes tale" og ment som en slags preke/leve regler fra Odin, gudenes konge til menneskene. Her finner vi livsvisdom utformet som et slags ordspråk.

I Håvamål legges det vekt på mange forskjellige verdier noen av dem er:
Gjestfrihet, være åpen mot andre selv om det er en ukjent, men samtidig være på vakt.
Lojalitet, det er viktig å være lojal mot sine venner samme hva. Svik er noe av det værste en kan gjøre og det vil ødelegge ens status og ettermæle. Ettermæle vil si ryktet ditt etter døden, altså hva du vil bli husket som.
Intelligens settes også høyt. En skal handle smart uten å trå på føttene til andre.

onsdag 19. august 2009MIDDELALDEREN

Middelalderen var i stor grad preget av dominanse av kristendommen, religion. Det var ingen som tvilte på eksistensen til gud, det var et fakta. Folk var stærkt troende og trodde på himmelen og helvete samt demoner og andre overgjordiske sikkelser. På grunn av dette hadde kirken så stor makt i samfunnet. Daglig bønn var derfor livsviktig. Kirkens ord var lov. Mange ble rammet av dette og mye ugjort ble gjort, derfor ble det etterhvert en konflikt mellom staten og kirken, om hvem som skulle være den øverste myndighet. Kongespeilet er viktig littratur som tar opp dette emnet.

Kosmologien og naturvitenskapen var hentet fra ikke kristne antikkens tid. Da jorda var universet sentrum. Alt var oversatt til latin. Ikke før i renessansen kom ny naturvitenskapen inn i bildet.

I norge ble middeladeren gradevis innført i løpet av 1000-tallet. Før dette hadde Norge vært et Norrønt land. Men siden de norske vikingene og høvdingene stadig reiste ut i verden konvernterte mange til kristendommen og tokk med ser religionen hjem. Noen hundre år senere slo gotikken gjennom i Frankrike. Dette førte også til at stilen preget norsk arkitektur og kunst. Ta stavkirkene for eksempel. Det ble også en ny forståelse av Gud. Kristus og kjørlighet ble satt i fokus. Maria ble også mere sentral enn før. Hun ble sett på som det gode samt et symbol for erotikk og kjærlighet.

De fleste på middelderen kunne verken skrive eller lese, derfor var Bibelen forbeholdt for de litt "finere" rekkene. Men disse skriftene ble stadig formiddlet i gudstjenestene slik at det ble spredt ut til folket. Noen kjente skrifter er Passio Olavi, Gammelnorsk homiliebok.
I Norge var Snorre Sturlason den desidert største. Han skrev alle kongesagaene og var et klart forbilde i hele europa. Han bruker både værs og poesi. I verdensgrad var islendingsagaene mere sentral.Viktige forfattere i middelalderen var blandt annet Dante og Boccaccios.


tirsdag 5. mai 2009

Idas dans


Nå skal alle i klassen vår begynne å lese en bok for så å anmelde den. Jeg har valgt Idas dans som er skrevet av en mor som har mistet datteren sin pga. av kreft. Jeg har hørt at dette er en svært vakker og rørende historie. Jeg ser virkelig fram til å lese den!

tirsdag 14. april 2009


Haiku er en tradisjonell japansk diktform. Det skal helst bestå av 17 stavelser, men ikke flere. Ellers skal det ende på oddetall. Her er mitt påske relaterte haikudikt:

Påskeliljer

Blafrer lett i vinden

Gule blader

Strekker seg opp mot sola

tirsdag 10. mars 2009

Kvinnedagen?

8.MARS

Hva er dette for en dag? Opprinnelig var dette en dag for å demonstrere for kvinners stemmerett og rettigheter. Dette er altså en internasjonal kampdag for den sosialistisk kvinnebevegelsen. Her i Norge ble det det for første gang arrangert opptog i 1915. Denne ble avhold av kvinneforbundet i Arbeiderpartiet.

I dag har kvinnedagen mindre oppsluttning i Norge i å med at kvinner og menn er ganske likestillt, men det er fortsatt noen som er aktive og går i tog.

Kvinnedagen er en flott dag siden vi faktisk har fått de rettighetene vi kjempet for. Det er en fin dag for å markere hva kvinner kan oppnå hvis de står sammen. Det er noe vi kan være stolt av og heve!

mandag 23. februar 2009

Oversettelse: Snø brigadeOg de vil bringe ut

Nokken du vil kjenne

Under snøen


I vinteren er du en prøvelse

Som gjentakande slår meg


Eg vil finne deg et sted

Vise deg kor mykje eg bryr meg

Vit at det ikkje er

Noka utveg frå min snø brigade


Bring ut den personen

Som du trenger å sjå

For misunning

Vi vet alle

At ein dag vil du legge frå deg

Din kjære

Å føle at våren komme


Eg vil finne deg et sted

Vise deg kor mykje eg bryr meg

Vit at det ikkje er

Noka utveg frå min snø brigade


Mine armer trekker seg tilbake

Eg skulle ønske du var her

Så eg kunne holde deg

Eg vil finne deg et sted

Vise deg kor mykje eg bryr meg

Vit at det ikkje er noka utveg frå min snø brigade

mandag 9. februar 2009

Utrydningstruede ord

BARE NOE LIRUMLARUM?
Tja, vær ikke så sikker på det!
Eplekjekke ungdom nå tildags
aldri har jeg hørt sånn slags
Nebbenoser og slabbedasker
går bare rundt og trasker

Aldri hørt om ekvipasje
kanskje bare spionasje
hvordan skal nå dette gå?
Språket vårt mankerer nå!

MINI ORDLISTE
lirumlarum - habla habla, snikk snakk
eplekjekk - overlegen
nebbenose - uforskammet jente
slabbedask - uforskammet gutt
ekvipasje - hest og rytter
mankerer - mangler

mandag 2. februar 2009

Det flerspråklige Norge

DET FLERSPRÅKLIGE NORGE
Dagens Norge er et flerspråklig land, og det har det vært i flere år. Flerspråklighet betyr rett og slett at innbyggerne i et land snakker flere forskjellige språk. På den måten blandes språkene med hverandre og vi får flere internasjonale ord. Flerspråklighet fører til kulturell og språklig kontakt noe jeg mener absolutt er positivt.

Et fenomen på flerspråklighet er kebabnorsk. Kebabnorsk blir hovedsaklig brukt om det norske talemålet til en gruppe innvandrerungdom i Oslo. Kjennetegnet ved kebabnorsk er et spesielt vokabular som er hentet fra flere av de opprinnelige språkene som innvandrerungdommen representerer, men mange av ordene kommer også fra engelsk, dansk og norsk. Vi finner flere typer varianter av dette. Blandt annet vollanorsk og jallanorsk. Volla er arabisk og betyr «med Gud», mens jalla er kurdisk og betyr «fort, kom, skynd deg». Disse norsktypene representerer to forskjellige grupper.

Ofte er det også slik at man snakker på en spesiel måte avhengi av hvilken "sosialgruppe" man hører til. Vi hører for eksempel stor forskjell på oslo-vest og oslo-øst dialekta. Dette kalles sosiolekt. Det må ikke forveksles med Etnolekt, som er talemåten til en etnisk gruppe. Vi finner ofte slang, ord lånt fra andre språk i båte sosiolekt og etnolekt. Kebabnorsk regnes dog ikke som sosiolekt fordi det ikke er en sosialgruppe men ungdommer som kommer fra forskjellige nansjonaliteter.

Mange av disse ungdommene bruker kodeveksling. Det vil se at man veksler mellom morsmålettil foreldrene og norsk. Altså bruker de begge språkene aktivt heletiden.Under andre verdenskrig fikk vi også endel innslag fra tysken «Den mellomlavtyske norsken» er ord som ble lånt inn fra mellomlavtysk, høytysk og nederlansk. Eksempler på slike ord er allerede, angst, svak, tallerken, redskap og slakter.

Ser vi på den mere internasjonale utviklingen kom mange franske ord inn i det engelske språket etter 1066. Da fikk språket mange importord og arveord. Importord er ord vi importerer fra andre språk. I dag importerer vi ord hovedsaklig fra engelsk. Arveord er ord som har vært norske fra tidligere tider. Så som vi ser blir norsken bare mere og mere internasjonal og vi går i rettning av det engelske.

søndag 1. februar 2009

én oppvask?


Til "Guro (16)" Aftenposten 28.januar 2009. Jeg synes du har en riktig holdning til ungdommen i dag. Vi klager faktisk altfor mye over bagateller. Jeg er selv en av de som ofte ikke gidder, og jeg krever sikkert altfor mye av min kjære mor til tider. Norsk ungdom har det generelt godt, og vi har alt vi trenger. Så hvor blir det av den blide, flinke ungdommen, som alltid trår til og tar med glede i et tak?

Vel, årsakene kan være mange. Tenåringslivet er hardt til tider, og vi har alle noe å slite med. Livet han være helt uutholdelig, og du vil bare stenge deg inne og glemme resten av verden. Slippe alt stress og mas. Du har så mange tanker i hodet at du rett og slett ikke orker å ta i et tak i heimen, men vær smart og kanskje hjelp mor neste gang hun spørr. Hun har kanskje også hatt en like hard dag, og hjelper dere hverandre, vil stemningen bli bedre for alle. Det er faktisk ikke så mye som skal til! Jeg tror ikke ungdommen har sluttet å bry seg, vi har bare aldri opplevd virkelig nød noen gang. Og det er jo slik de sier, du vet ikke hvor godt du har det før det blir tatt fra deg.

onsdag 28. januar 2009

  • Første innlegg
    Da var bloggen opprettet!
    Her vil det kun komme innlegg relatert til norskfaget.
  • Fortsettelse følger..

 
Header Image by Colorpiano Illustration