onsdag 19. august 2009MIDDELALDEREN

Middelalderen var i stor grad preget av dominanse av kristendommen, religion. Det var ingen som tvilte på eksistensen til gud, det var et fakta. Folk var stærkt troende og trodde på himmelen og helvete samt demoner og andre overgjordiske sikkelser. På grunn av dette hadde kirken så stor makt i samfunnet. Daglig bønn var derfor livsviktig. Kirkens ord var lov. Mange ble rammet av dette og mye ugjort ble gjort, derfor ble det etterhvert en konflikt mellom staten og kirken, om hvem som skulle være den øverste myndighet. Kongespeilet er viktig littratur som tar opp dette emnet.

Kosmologien og naturvitenskapen var hentet fra ikke kristne antikkens tid. Da jorda var universet sentrum. Alt var oversatt til latin. Ikke før i renessansen kom ny naturvitenskapen inn i bildet.

I norge ble middeladeren gradevis innført i løpet av 1000-tallet. Før dette hadde Norge vært et Norrønt land. Men siden de norske vikingene og høvdingene stadig reiste ut i verden konvernterte mange til kristendommen og tokk med ser religionen hjem. Noen hundre år senere slo gotikken gjennom i Frankrike. Dette førte også til at stilen preget norsk arkitektur og kunst. Ta stavkirkene for eksempel. Det ble også en ny forståelse av Gud. Kristus og kjørlighet ble satt i fokus. Maria ble også mere sentral enn før. Hun ble sett på som det gode samt et symbol for erotikk og kjærlighet.

De fleste på middelderen kunne verken skrive eller lese, derfor var Bibelen forbeholdt for de litt "finere" rekkene. Men disse skriftene ble stadig formiddlet i gudstjenestene slik at det ble spredt ut til folket. Noen kjente skrifter er Passio Olavi, Gammelnorsk homiliebok.
I Norge var Snorre Sturlason den desidert største. Han skrev alle kongesagaene og var et klart forbilde i hele europa. Han bruker både værs og poesi. I verdensgrad var islendingsagaene mere sentral.Viktige forfattere i middelalderen var blandt annet Dante og Boccaccios.


0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Header Image by Colorpiano Illustration