onsdag 21. oktober 2009


Til skrekk og gru!

Barokken oppstod i Italia på slutten av 1500-tallet. Epoken varte fra 1600-1700. Ene konger for stor makt, solkongen, kongen av Danmark osv. Ordet kommer muligens fra italiensk barocco(merkelig) eller fra spansk barrueco (ujevn perle).
Gudstroen var sterk, men vitenskapen kommer inn litt etter litt. Men man brant fortsatt ”hekser” på bålet. Det handlet mye om dramatikk og detaljer, ornamentering og oldsomme kontraster.

Til og med den dag i dag er det noe som tiltrekker oss ved det groteske og voldsomme. De fleste er glad i å se på skrekkfilmer samme hvor skremt vi blir, det blir en slags skrekkblandet fryd. Det er ikke det at vi synes det er bra at noen blir kuttet opp i to, men vi ser en slags underholding spenning i det. Det samme tror jeg de følte i barokken. Ved å overdrive og dra den helt ut for man virkelig utrykket følelsene og lidelsene sine. Det blir en slags terapi.
Mange gutter spiller voldelige dataspill, jeg tror det kommer mye av å få ut aggresjon og frustrasjon. Det kan faktisk hjelpe på mange måter. Jeg tror alltid mennesket har synes det var er spennende og utforske eller skape det ekstreme. Det handler om å sprenge grenser. Katastrofe filmer er jo noe som har blitt veldig populært i det siste, nettopp fordi verden er i fare for det. Det gir oss en skrekk og gru følelse samt at det er en tankevekker.
Vi er jo ikke sadister alle sammen, men det er noe ved det mørke og grusomme som tiltrekker oss. Til alle tider har det skjedd fæle ting i verden. Både i barokken og den dag i dag. Spedbarn dør, folk blir drept, krig, ja vi kunne ramset opp i en evighet! Jeg tror rett og slett å utrykke det groteske og morbide ved hjelp av kunst, film og bilder etc. hjelper det oss å bearbeide ting.
Mennesket har en stor fantasi og det å forestille seg og fantasere. Det vi ikke kan føle, se eller ta på er det skumleste som finnes, men vi er så nysgjerrige at vi bare MÅ finne ut hva som skjuler seg! Den er nå bare slik vi mennesker er.
 
Header Image by Colorpiano Illustration