onsdag 7. oktober 2009

Renessansen


Renessanse i seg selv betyr "gjennfødelse" og det er det denne epoken handler om. Middeladeren mister taket og vi starter på det vi kaller den moderne tid.

Renessansen startet var ca fra 1500-1600 tallet. Her ble antikkens verdier gjenfødt. Både i kulturen, kunsten og verdiene. Enkelt mennesket ble satt i sentrum og liberalisme, individalisme og demokrati var viktige stikkord. Kirken fikk en svakere posisjon enn før for nå var det egne tanker som gjalt. I knusten ble det viktig og utrykke følelser og realitet. Nakenhet ble satt i fokus. Det ble mye mere harmoni og blalanse enn de tidligere stive middealder bildene. Noen av de mest sentrale kunstnerene i renessansen var universal talentet Leonardo da Vinci, biledhuggeren Michelangelo og maleren og arkitekten Rafael. På hver sin måte utrykkte de seg stort innen for denne perioden. En av da Vincis største verk var "idealmannen" som virkelig satte mennesket i fokus. Michelangelo laget det sikstenske kapell i Roma og Rafael malte blandt annet den atenske skolen og nattverdenen.

I Renesanssen ble altså humanisme svært viktig og humanisme er jo noe vi setter høyt i vår del av hverden den dag i dag.
 
Header Image by Colorpiano Illustration